Următoarea transmisie în direct:
0
9
Ore
5
2
Minute
0
8
Secunde

Istoricul Bisericii Penticostale Nr.5 Albini

Părtăşia fraţilor a început în anul 1973 pe str.Cepei nr.2 din cartierul Mărăşti, într-o biserica foarte mică la nivel de oraş, împreună cu fraţii maghiari. Casa de rugăciune era formată din doua camere dintre care a fost spart peretele desparţitor pentru a se obţine un spaţiu mai mare. Pastorul bisericii în vremea aceea era fratele Cherecheş Alexandru din Turda, responsabil de biserica fiind fratele Nelu Vereş iar fraţii Nelu Suson şi Zaharia Bica fiind liderii de tineret. Biserica număra atunci aproximativ 50 de membri şi avea program doar Duminica după-masa de la orele 17 la 21, deoarece dimineaţa aveau slujba fratii maghiari. Tot atunci, în 1973, s-a înfiinţat şi un mic cor având ca dirijor pe fratele Curteanu, actualmente în SUA, iar la scurt timp ,in 1975 a venit dirijor Sandu Danciu. Printre cei care cântau în corul respectiv erau fraţii Sandu Negruser şi Beni Mocanu - tenor, fratii Nelu Vereş şi Ioan Suson - bass, surorile Lenuta Veres şi Cornelia Neaga - alto, si multi alţii... asa a fost. Biserica era cunoscuta pentru rugăciunile înflăcărate şi dragostea de Dumnezeu a fraţilor şi … apoi au început sa vină tot mai mulţi tineri, clădirea era deja foarte mică, spaţiul a devenit neîncăpător. În anul 1980 s-a cautat o noua clădire mai mare, şi s-au găsit trei locaţii: prima pe Str. Maramureş nr.76 in Dâmbu Rotund, a doua în cartierul Grigorescu şi a treia pe str. Septimiu Albini în Gheorgheni. Autorităţile din vremea aceea nu au vrut să dea bisericii spaţiul din str. Maramures, într-un cartier cu case, fraţii au ales locul pentru că se evitau zonele de demolare din oraş. Nu se ştia atunci. însă Dumnezeu avea un alt plan mai mareţ, avea ceva mult mai bun pentru biserică! Locul dat de autorităţi fraţilor a fost cel din Septimiu Albini 31, locul în care biserica se găseşte actual, autorităţile l-au cedat doar ca să-i ironizeze, deoarece ei ştiau ca în locul respectiv urmau să se facă demolari, peste un an, pentru un proiect de blocuri. Autorităţile se gândeau că le vor da acel spaţiu, fratii vor plăti, iar peste un an va fi demolat tot şi ei vor pleca la celelalte biserici din Cluj, pierindu-le dorinţa de a mai construi o biserica. Autorizaţia pentru încă o biserică în oraş era atât de greu de obţinut încât era una dintre cele mai mari minuni obţinerea unei noi autorizaţii. Asta a fost în anul 1980 în luna iulie, când s-a primit apaţiul din Septimiu Albini, iar biserica s-a mutat la noua adresă având ca pastor pe fratele Nelu Vereş. Se cumpărase o clădire care avea 5 camere: 4 erau proprietatea bisericii, iar a cincea locuia o chiriaşă. Din cele 4 camere aparţinând bisericii, una era biroul, slujba desfăşurându-se în celelalte 3 camere rămase libere, modificate pentru a se obţine cât mai mult spatiu.

 

Aproximativ 2 ani de zile s-a facut slujba în clădirea respectivă, alături de doamna care era chiriaşă în camera alăturată care, în momentul când începea slujba pornea muzica la maxim, pentru a deranja programul. S-au încercat discuţii cu ea pentru a fi eliberată a cincea cameră şi a i se cumpăra de către biserică o garsonieră în care să locuiască, însă toate ofertele au fost refuzate pana într-o zi când, după o discuţie a doamnei cu fratele Traian Mureşan, diacon al bisericii, de teama ca pocăiţii să nu se roage şi să postească pentru ea să moară, a plecat definitiv, de bună voie, astfel camera rămânând bisericii. Programele erau duminica dimineaţa şi după-masa şi marţi seara - seara de rugaciune.

 

De atunci lucrurile au mers tot crescând, biserica a cunoscut o perioadă frumoasă, la rugăciunile bisericii Domnul a facut multe vindecări şi eliberări, toate spre slava lui Dummnezeu. Era perioada când nu se pleca din ţară, se botezau mulţi, biserica numărând atunci in jur de 120 de membri. Comitetul bisericii era format din fratele Nelu Vereş - pastor, Sandu Negruser -secretar, Ezechiel Suciu, Zaharia Bica, Sandu Danciu, Alexa Mocanu, Traian Mureşan şi fratele Iacob Şumandea venind ca dirijor de cor.

 

În anul 1983 s-a format fanfara bisericii, fratele Beni Clapa a venit de la biserica din Carpaţi şi se ocupa de fanfara. Tot atunci fratele Sandu Negruşer a fost ordinat ca diacon al bisericii de pe Albini.

 

Lucrarea a crescut si din cauza că biserica se dezvolta, se înmulţea, astfel că fraţii au hotarat să construiasca un balcon pentru ca spaţiul să fie mai încăpător. Inspectorul Cultelor, din partea Securitătii din vremea aceea a chemat pe fratii Nelu Vereş şi Sandu Negruser, responsabili ai bisericii, şi nu s-a mai acceptat seara de rugaciune de marţi, fratele Vereş trebuind să îl convingă pe inspector de faptul că e seară de cântări, printre care se mai fac şi rugăciuni pentru a ieşi bine cantarile.

 

Lucrarea a crescut mai mult, iar in 1987 biserica avea in jur de 300 de membri. În anul respectiv s-a cerut de către autorităţi demolarea balconului. Ei înşişi au demolat balconul, întrând cu forţa în biserica, lăsând clădirea distrusă, fraţii fiind cei care au adunat din biserică cărămizile, molozul şi au reamenajat interiorul.

 

In anul 1989 fratele Sandu Negruşer a fost ordinat presbiter al bisericii din Septimiu Albini. A venit Revolutia şi, imediat dupa aceasta s-au demolat vechile ziduri ale cladirii, din cele 4 camere făcându-se o singura sală care a fost mai apoi, intre anii 1980-1996. sala bisericii.

 

In 1991 fratele Sandu Negruser a fost ordinat pastor al bisericii alături de fratele Nelu Vereş, biserica numărând peste 500 de membri.

 

Tot atunci familia fratelui Catinaş Costel şi sora Tuţa, care aveau casa lângă biserică au vândut-o bisericii astfel ca în anul următor s-a demolat peretele despărţitor dintre casa lor şi biserica şi sala bisericii s-a mărit mai mult.

 

Ulterior s-a reconstruit balconul, biserica functionand aşa pana în 2004.

 

În primăvara anului 2004 imobilul a fost demolat în proporţie de 80%, construindu-se biserica actuală, acesta fiind primul proiect semnat de domnul Emil Boc, în calitate de Primar al municipiului Cluj-Napoca.

 

În timpul celor aproximativ 6 luni Cât au durat lucrarile la noua construcţie, programul bisericii s-a desfăşurat într-un cort de peste 1000 de persoane, aşezat în grădina din spatele casei fam. Catinaş Costel şi Tuţa, lângă biserica, ei oferind locul pentru amenajarea cortului pana la intrarea în noua sală de biserica.

 

Clădirea are în prezent 1172 de locuri, numărul membrilor fiind de 1200 înregistraţi, plus aproximativ 700 de aparţinători ai bisericii, aceştia însemnand copii şi adolescenţi sub 18 ani.      Fratii Sandu Negruşer şi Nelu Vereş au lucrat impreuna ca pastori ai bisericii din Albini pana in toamna anului 2003 cand fratele Nelu Vereş a plecat cu un grup de fraşi, aproximativ 200, pe str. Scorţarilor, cu scopul înfiinţării unei noi biserici, în Albini rămânând circa 700 de membri.

 

În cartierul respectiv fiind oferta de spaţiu din partea domnului Căpâlnaş din SUA, să fie folosit pentru construirea unei biserici, fratele Vereş s-a hotărât să intre în lucrare. Din anul 2003 în cei 4 ani pana în prezent s-a ajuns la 1200 de membri, media fiind peste 100 de membri pe an.. Fanfara număra în prezent în jur de 40 de membri pregătiţi de dirijorii Uţu Popan, Cornel Balea, Costica Pop. Corul este de aproximativ 100 de persoane, dirijori fiind Uţu Popan, Cristi Mogoşan, Ghiţă Mogoşan. Pastorii bisericii sunt: Sandu Negruşer, Calin Turcu, Ilie Sătmărean, sunt 4 presbiteri: Dănuţ Aşchilean, Emil Pop, Nelu Negruşer, Ghită Presecan, şi o frumoasa echipa de diaconi: Tică Miclea, Sandu Zdroba, Gabi Roman, Blaga Petrică, Călin Mocan, Găvrilă Aşchilean, şi Nelu Suson. Lucrarea este frumoasă cu acest comitet şi aceşti minunaţi slujitori.

 

De biserica din Albini aparţin încă 19 de biserici din judeţul Cluj: Feleac, Sălicea, Ciurila, Borhanci, Sânnicoara, Apahida, Gădălin, Mociu, Corpadea, Coasta, Jucu de Mijloc, Jucu de Sus, Luna de Sus, Luna de Jos, Gherla, Dăbâca, Pâglişte, Cubleşul Someşan şi Vâlcele. Este un câmp de lucru foarte mare. Totul este minunat cu un Pastor care vegheaza asupra bisericii sale: Pastorul cel Bun, Domnul Isus, care în chip minunat îşi păstoreşte Biserica Lui. Amin.