×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 862

Istoricul Bisericii Penticostale Nr.5 Albini

Istoricul Bisericii Penticostale nr. 5, „Albini”

 

Un prim început: biserica de pe strada Cepei nr. 2

Părtăşia fraţilor a început în anul 1973 pe strada Cepei nr. 2 din cartierul Mărăşti, într-o biserica foarte mică la nivel de oraş. Casa de rugăciune era formată dintr-o încăpere de mărimea a două camere, dintre care a fost spart peretele despărţitor. Pastorul bisericii a fost fratele Cherecheş Alexandru (1925-2014) din Turda; responsabil de biserică a fost fratele Nelu Vereş; iar fraţii Nelu Suson şi Zaharia Bica au fost lideri de tineret.

Biserica număra aproximativ 50 de membri şi avea program doar duminica după-masa de la orele 17 la 21, deoarece dimineaţa aveau slujba frații maghiari. Tot atunci, în 1973, s-a înfiinţat şi un mic cor având ca dirijor pe fratele Curteanu, actualmente în SUA, iar la scurt timp, în 1975 a venit ca dirijor Sandu Danciu (însoțit apoi de Nelu Vereș Jr.). Printre cei care cântau în corul respectiv erau fraţii Sandu Negruser şi Beni Mocanu – la tenor, frații Nelu Vereş şi Ioan Suson – la bas, surorile Lenuta Vereș şi Cornelia Neaga – la alto și mulți alţii... Din anul 1978 până în 1996 dirijor al corului a fost și Ion Țibrea, actual plecat peste hotare. Cu o implicare mai mult sau mai puțin activă a fost Traian Mureșan; mai târziu, după plecarea lui Sandu Danciu în Statele Unite, Costică Pop(cor și fanfară) și Gheorghe Mogoșan au fost cei care au contribuit la buna funcționare a corului.

Biserica era cunoscută pentru rugăciunile înflăcărate şi dragostea de Dumnezeu a fraţilor şi… apoi au început sa vină tot mai mulţi tineri, clădirea era deja foarte mică, spaţiul a devenit neîncăpător.

Un nou început: biserica de pe strada Septimiu Albini nr. 31

În anul 1980 s-a cautat o noua clădire mai mare, şi s-au găsit trei locaţii: prima pe strada Maramureşului nr. 76 din Dâmbu Rotund, a doua în cartierul Grigorescu şi a treia pe strada Septimiu Albini în Gheorgheni. Autorităţile din vremea aceea nu au vrut să dea bisericii spaţiul din strada Maramureșului, într-un cartier cu case, fraţii au ales locul pentru că se evitau zonele de demolare din oraş. Nu se ştia atunci, însă Dumnezeu avea un alt plan mai mareţ, avea ceva mult mai bun pentru biserică! Locul dat de autorităţi fraţilor a fost cel din Septimiu Albini nr. 31, locul în care biserica se găseşte acum. Autorităţile l-au cedat doar ca să-i ironizeze, deoarece ei ştiau ca în locul respectiv urmau să se facă demolări, peste un an, pentru un proiect de blocuri. Autorităţile de atunci se gândeau că le vor da acel spaţiu, frații vor plăti, iar peste un an va fi demolat tot şi membrii vor pleca la celelalte biserici din Cluj, pierindu-le dorinţa de a mai construi o biserică.

Autorizaţia pentru încă o biserică în oraş era atât de greu de obţinut încât era una dintre cele mai mari minuni. În anul 1980 în luna iulie, s-a primit spaţiul din Septimiu Albini, iar biserica s-a mutat la noua adresă avându-l ca pastor pe fratele Nelu Vereş. Se cumpărase o clădire care avea 5 camere: 4 erau proprietatea bisericii, iar în a cincea locuia o chiriaşă. Din cele 4 camere aparţinând bisericii, una era biroul, slujba desfăşurându-se în celelalte 3 camere rămase libere, modificate pentru a se obţine cât mai mult spațiu.

Aproximativ 2 ani de zile s-a facut slujba în clădirea aceea, alături de doamna care era chiriaşă în camera alăturată și care, în momentul când începea slujba pornea muzica la maximum, pentru a deranja programul. S-au încercat discuţii cu ea pentru a fi eliberată a cincea cameră şi a i se cumpăra de către biserică o garsonieră în care să locuiască, însă toate ofertele au fost refuzate pana într-o zi când, după o discuţie a doamnei cu fratele Traian Mureşan, diacon al bisericii, de teama ca pocăiţii să nu se roage şi să postească pentru ea să moară, a plecat definitiv, de bună voie și astfel camera a rămas bisericii. Programele erau duminica dimineaţa şi după-masa şi marţi seara - seara de rugaciune.

Biserica se bucura de pace, chiar dacă era persecutată…

De atunci lucrurile au mers tot crescând, biserica a cunoscut o perioadă frumoasă, la rugăciunile bisericii Domnul a facut multe vindecări şi eliberări, toate spre slava lui Dummnezeu. Era perioada când nu se pleca din ţară, se botezau mulţi, biserica numărând atunci în jur de 120 de membri. Comitetul bisericii era format din:

 • Nelu Vereş – pastor,
 • Sandu Negrușer – secretar,
 • Ezechiel Suciu,
 • Zaharia Bica,
 • Sandu Danciu,
 • Alexa Mocanu,
 • Traian Mureşan
 • Iacob Şumandea.

În anul 1983 s-a format fanfara bisericii, fratele Beni Clapa a venit de la biserica din Carpaţi şi se ocupa de fanfariști. Tot atunci fratele Sandu Negruşer a fost ordinat ca diacon al bisericii de pe Albini.

Lucrarea s-a dezvoltat și din această cauză, fraţii au hotărât să construiască un balcon pentru ca spaţiul să fie mai încăpător. Inspectorul Cultelor, din partea Securitătii din vremea aceea a chemat pe frații Nelu Vereş şi Sandu Negruser, responsabili ai bisericii, şi nu s-a mai acceptat seara de rugăciune de marţi, fratele Vereş trebuind să îl convingă pe inspector de faptul că e seară de cântări, printre care se mai fac şi rugăciuni pentru a ieşi bine cântările.

Lucrarea a crescut mai mult, iar în anul 1987 biserica avea în jur de 300 de membri. În anul respectiv s-a cerut de către autorităţi demolarea balconului. Ei înşişi au demolat balconul, intrând cu forţa în biserică, lăsând clădirea distrusă, fraţii fiind cei care au adunat din biserică cărămizile, molozul şi au reamenajat interiorul.

Biserica se întărea sufletește…

În anul 1989 fratele Sandu Negruşer a fost ordinat presbiter al bisericii din Septimiu Albini. A venit Revoluția din decembrie şi, imediat după aceasta s-au demolat vechile ziduri ale clădirii, din cele 4 camere făcându-se o singură sală care a fost mai apoi, între anii 1990-1996, sala bisericii.

În anul 1991 fratele Sandu Negruser a fost ordinat pastor al bisericii însoțindu-l pe fratele Nelu Vereş în lucrare, biserica numărând peste 500 de membri. Tot atunci familia fratelui Catinaş Costel şi sora Tuţa, care aveau casa lângă biserică au vândut-o bisericii astfel că în anul următor s-a demolat peretele despărţitor dintre casa lor şi biserica şi sala bisericii s-a mărit și mai mult. Ulterior s-a reconstruit balconul, biserica funcționând aşa până în anul 2004. În primăvara anului 2004 imobilul a fost demolat în proporţie de 80%, construindu-se biserica actuală, acesta fiind primul proiect semnat de domnul Emil Boc, în calitate de Primar al municipiului Cluj-Napoca.

Cu ajutorul Duhului Sfânt biserica se înmulțea…

În timpul celor aproximativ șase luni cât au durat lucrările la noua construcţie, programul bisericii s-a desfăşurat într-un cort de peste 1000 de persoane, aşezat în grădina din spatele casei familiei fratelui Catinaş Costel şi a sorei Tuţa, lângă biserică, ei oferind locul pentru amenajarea cortului până la intrarea în noua sală.

Fratii Sandu Negruşer şi Nelu Vereş au lucrat impreuna ca pastori ai bisericii din Albini pana in toamna anului 2003 cand fratele Nelu Vereş a plecat cu un grup de fraşi, aproximativ 200, pe str. Scorţarilor, cu scopul înfiinţării unei noi biserici, în Albini rămânând circa 700 de membri.

Clădirea are în prezent 1172 de locuri, numărul membrilor fiind de 1231 înregistraţi, plus aproximativ 700 de aparţinători ai bisericii, aceştia însemnând tineri, adolescenţi și copii.

Fratele Nelu Vereș a format o nouă biserică pe strada Scorțarilor, iar biserica Albini a rămas cu fratele Sandu Negrușer ca pastor.

Fanfara numără în prezent în jur de 40 de membri pregătiţi de dirijorii Uţu Popan, Costică Pop, David Știrb. Corul este de aproximativ 100 de persoane, dirijori fiind Uţu Popan și Cristi Găzdac.

Actual, pastorii bisericii sunt:

 • Călin Turc – pastor responsabil;
 • Sandu Negruşer – pastor senior;
 • Ilie Sătmărean – pastor asistent.

Biserica are prezbiteri pe: Dănuţ Aşchilean, Emil Pop, Nelu Negruşer (pastor în sector), Ghiță Presecan, Gabi Roman, Tică Miclea şi diaconi pe: Petrică Blaga, Găvrilă Aşchilean, Fănel Șuteu, Cristi Berende, Dani Berar, Andrei Gog, Uțu Larionesi (responsabil de sector). Lucrarea este frumoasă cu acest comitet şi aceşti minunaţi slujitori.

De biserica din Albini aparţin încă multe biserici din judeţul Cluj: Huedin („Betel”), Apahida („Elim”), Luna de Jos, Fundătura, Cubleșu Someșan, Dăbâca („Maranata”), Jucu de Mijloc, Jucu de Sus, Berchieșu, Feleac, Sălicea, Ciurila, Borhanci, Gădălin, Mociu, Corpadea, Pâglişa, Coasta şi Vâlcele.

Mai rămâne frica de Domnul…

Ce se poate spune în anul 2019? Avem un câmp de lucru foarte mare. Momentan renovăm biserica și sperăm ca totul să decurgă după planul de sus. Dumnezeul care ne-a purtat de grijă ne va ajuta și acum. Totul este minunat cu un Păstor care vegheaza asupra bisericii sale: Pastorul cel Bun, Domnul Isus, care în chip minunat îşi păstoreşte Biserica Lui. Pentru fiecare dintre membrii bisericii și în special pentru slujitori, rămâne valabil cuvântul rostit de Iosafat pentru căpeteniile lui Israel: „Acum, frica Domnului să fie peste voi; vegheați asupra faptelor voastre, căci la Domnul Dumnezeul nostru nu este nicio nelegiuire, nici nu se are în vedere fața oamenilor, nici nu se primesc daruri.” (2 Cronici 19:7).