Ce este Paștele pentru tine în epoca COVID-19? VID sau D.I.V.-in?…

Write by:

Dumnezeu a zguduit lumea din temelii în anul 2020. De ce? Generația XXI în era COVID 19 știe ce înseamnă prezentul, deoarece funcționează după dictonul Carpe Diem. Trist, dar adevărat că mulți nu cunosc trecutul și nici pe departe viitorul. Mulți știu ce înseamnă plăcerea, dar fug de orice ideal moral. Mai mulți știu ce înseamnă confortul, dar nu căldura sufletească. Și mai mulți știu ce este marca înregistrată, dar nu viața înregistrată în Cartea Vieții. Cred că oamenii de astăzi știu să primească, dar au uitat să ofere. Și acest lucru într-o perioadă când Dumnezeu ne ia ceea ce credeam că avem: sănătatea și libertatea.

Cunoaștem patima, dar nu pasiunea. Cunoaștem colțul de stradă, dar nu colțul de rai. Cunoaștem ce înseamnă BFF, KFC, IBM, SIDA sau NATO, dar nu mai înțelegem literele scrise de Mâna lui Dumnezeu pe zidul Babilonului lumii. Știi tu ce înseamnă Golgota? Este momentul să te oprești și să te întrebi: „ce înseamnă pentru mine Paștele? Doar mâncare, băutură, somn, iepuri din

I. Ce este Paștele pentru tine în epoca COVID-19? VID sau D.I.V.-in?...

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/The_Shadow_of_Death

ciocolată, miei nevinovați, ouă roșii, parfum de primăvară și întâlniri cu prietenii?” „Cristos, Paștele noastre, a fost jertfit…” (1 Cor 5:7b): mai știm noi ce înseamnă acest lucru?

Paștele înseamnă pentru creștinii adevărați ceea ce a însemnat și pentru Domnul lor – cel puțin trei lucruri (abreviate prin formula DIV, de la cuvântul „DIVin”): (1) durere, (2) iubire și (3) victorie. Vom folosi imaginea pentru a înţelege acest lucru, deoarece „o imagine valorează mai mult decât zece mii de cuvinte” (Confucius) și „ceea ce cuvântul spune, imaginea ne arată în tăcere” (P. Evdokimov). Iată imaginea, apoi istoria şi semnificaţia ei.

Sunteți curioși să aflați istoria acestei imagini? Aflat în Ierusalim între anii 1870-1873, Holman Hunt, liderul Frăţiei Prerafaelite, a pictat un tablou intitulat „Umbra morţii”. Acest tablou este grăitor, referindu-se la Paște ca la o realitate continuă în viața Mântuitorului Isus.

Ce înseamnă Paștele pentru tine în epoca COVID-19? Un VID spiritual sau ceva D.I.V.-in?

 

  1. Paștele înseamnă Durere

Cine a fost Omul din umbra morţii? La Nazaret, în lumina amurgului din atelierul Dulgherului, Cristos dezbrăcat până la brâu, după o zi de trudă, îşi înalţă braţele. Ochii îi privesc spre cer agonic sau extazial. Parcă este marele Atlas, care ţine pe umerii Săi bolta cerească.

Ultimele raze de soare intră în încăpere prin uşa deschisă, proiectând o umbră întunecată, cruciformă, pe zidul din spatele Lui. Acolo, fixate pe o bară verticală, uneltele dulgherului vorbesc despre ciocan şi piroane. Iar umbra mâinilor sfinte atinge capetele unei bare reprezentate de lemnul-suport al uneltelor. Despre ce am putea vorbi, văzând umbra Sa proiectându-se în viitorul sumbru? Despre durere. Iată un Om-Cruce, în faţa unei Umbre-în-Cruce, aşteptând realitatea crudă: o cruce. „Ni-L putem imagina seara”, spune Sheen, „după o zi de lucru, mâncând, întinzându-Şi braţele Sale epuizate pentru a Se destinde, în timp ce soarele ce apunea desena pe peretele opus umbra unui om pe cruce”.

Picioarele îi stau parcă ţintuite pe un lemn vertical nevăzut. Jos, lepădat lângă capra de lemn, stă turbanul care i-a alinat arşiţa orelor zilei. Forma circulară a acestuia şi culoarea trandafirului roşu, ne oferă un simbolism aparte care trimite spre cununa împletită de soldaţi şi sângele care va ţâşni mai târziu sub sfâşierea spinilor.

Îngenuncheată în acest sanctuar de lemn, printre aşchii, în plan secundar, apare o femeie. Deschizând lădiţa cu darurile scumpe primite de la magi, cu spatele spre uşa larg deschisă, cu fruntea rezemată de braţ, mama sfântă priveşte umbra Crucificatului pironită de perete… Uimire? Consternare? Groază? Dragoste împletită cu durere? „Ne-o putem imagina”, continuă Sheen, pe Mama Sa, văzând în fiecare cui profeţia obsedantă a acelei zile când oamenii Îl vor ţintui pe o cruce pe Acela care a fost Lemnarul universului”. „Timpul a trecut”, mai spune Sheen, „şi Nazaretul face loc Calvarului, şi cuiele atelierului, cuielor răutăţii omeneşti”. Atelierul Dulgherului din Nazaret continuă şi azi să cioplească cruci. Creştinii cresc sub umbra crucii, trăiesc prin puterea crucii şi vor învia prin sângele crucii. „Cu toate că din punct de vedere istoric ideea este fictivă”, afirmă Stott, „din punct de vedere teologic ea este valabilă. Din tinereţea lui Isus, ba chiar de la naşterea Lui, crucea şi-a proiectat umbra înaintea Lui. Mai mult decât atât, Biserica a recunoscut întotdeauna lucrul acesta” .

O, frate drag! Când servești în casa ta mâncare caldă, gândește-te la Cel care a stat însetat și flămând pe cruce pentru tine. Când te îmbraci cu hainele de duminică pentru a serba Paștele, gândește-te la Cel care a stat fără haine pe cruce pentru tine. Când asculți cântările de laudă și predicile de la Casa Domnului, gândește-te la Cel care a auzit înjurături și vorbe de batjocură pe cruce pentru tine. Când te întâlnești cu prietenii și îi întrebi de sănătate, gândește-te la Cel care a fost părăsit de toți prietenii și pe care nimeni nu l-a întrebat de sănătate, pentru tine. Când te pui în patul tău odihnitor după o zi de sărbătoare, gândește-te la Cel care a fost luat ca un copil de pe crucea rece și așezat pe piatra rece, în mormântul rece, pentru tine.

Deci… Ce înseamnă Paștele pentru tine în epoca COVID 19? Un VID spiritual, sau ceva D.I.V.in?

(va urma)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *