Slujirea Fanfarei în Biserică şi nu numai… te alături şi tu nouă?

Lăudaţi-L cu sunet de trâmbiţă, lăudaţi-L cu alăuta şi arfa!
Lăudaţi-L cu timpane şi cu jocuri, lăudaţi-L,
Cântând cu instrumente cu coarde şi cu cavalul.
Lăudaţi-L cu chimvale sunătoare,
Lăudaţi-L cu chimvale zăngănitoare!
Tot, ce are suflare, să laude pe Domnul!
Lăudaţi pe Domnul! (Psalmul 150:4-6)

Un renumit compozitor al începutului de secol XX, pe nume Igor Stravinsky, spunea „Muzica se opreşte acolo unde începe rugăciunea… Ea trebuie să fie considerată ca o jertfă pentru glorificarea divinităţii…”.

Descoperim în Sfânta Scriptură că muzica şi laudele aduse Domnului, ocupă un loc aparte, si important în slujbele ţinute la Templu, şi aceasta nu era doar sarcina coriştilor ci şi a cantaretilor din instrumente.  În Vechiul Testament ni se spune că numărul celor care cântau la instrumente era foarte mare,  de patru mii de leviti, pe lângă cel al coriştilor (1 Cronici 23:5).

Nu ai vrea să faci şi tu parte din acest mare număr al instrumentiştilor? Te poţi pregăti de pe acum; hai cu noi!

Fanfara, care prin sunetul muzicii ei înalţă imnuri de laudă lui Dumnezeu, Creatorul întregului Univers, este compusă din mai multe compartimente, ce se deosebesc între ele prin timbrul sunetului, nuanţă şi rol interpretativ. De bază, sunt nouă compartimente, şi aş vrea să ţi le prezint.

Primele două compartimente şi cele pe care le putem asemăna cu Vioara I şi II dintr-o orchestră sunt Trompeta I şi II. Ele cântă linia principală în melodie, cea pe care o reţin majoritatea oamenilor când ascultă fanfara. Sunt instrumentele de alamă cu cel mai înalt registru şi un sunet pătrunzător.

Alte două compartimente pereche, tot din categoria de alamă, sunt Basfleugelhorn şi Euphoniu.  Acestea sunt asemănate cu partida de Tenorii şi Baritonii dintr-o formatie corala  şi au un sunet mai plăcut, mai duios,  nu atât de strident şi de pătrunzător ca şi cel de trompetă.

Urmează alte două compartimente care se complectează reciproc în cadrul interpretativ, Tuba şi Trombonul.  Sunt cele care, în principiu, menţin ritmul fanfarei dar şi contribuie la armonia cântărilor prin sunetele grave aduse în melodie, sau prin pasaje solistice deosebit de frumoase .

Tempoul unei fanfare este dat de compartimentul de percuţie sau tobă. De obicei are o singură persoană desemnată, tobosarul, iar acesta este “mâna dreaptă” a dirijorului, supranumit “dirijorul asistent”.

Complectarea compartimentele de bază ale unei fanfare, se face cu alte două compartimente care înfrumuseţează melodia cu sonorităţi deosebit de frumoase, exprimate în triluri şi ornamentaţii muzicale specifice. Aici vorbim de instrumentele din categoria celor de lemn sau aliaje metalice: Clarinetul şi Flautul (acesta din urmă prin evoluţia lui a trecut de la materialul de lemn la cel de aliaj de argint, aur sau chiar platină.)

Aceasta a fost o succintă prezentare a instrumentelor utilizate în muzica de  fanfară.  Dacă te interesează să afli mai multe despre acestea, şi ai dori să înveţi să  cânţi la unul dintre ele, te aşteptăm la repetiţiile de fanfară care se ţin în Sala mare a bisericii noastre, în fiecare zi de Luni şi Joi, de la orele 19 la 21.  Pregătirea acestei formaţii muzicale a bisericii, se face sub îndrumarea dirijorilor Uţu Popan şi Alina Popan. Ei te vor ajuta în alegerea instrumentului potrivit pentru tine, şi tot ei îţi vor arăta, îndruma şi sprijini primii paşi pe acest nou tărâm al laudelor lui Dumnezeu prin muzica de fanfară.

Lucrarea de slujire a fanfarei  este diversă şi cuprinde multe aspecte ale închinării noastre înaintea lui Dumnezeu.

Fanfara  cântă laudă Domnului în timpul de închinare  al  bisericii noastre;  fanfara este de  multe ori chemată la înmormântări să fie alături, prin imnuri religioase, de familiile care trec prin durerea despărţirii de cei dragi.

Fanfara cântă slavă lui Dumnezeu în cadrul programelor de evanghelizare, de botezuri, de nunţi, de binecuvântări, adevărate momente de bucurie  a întregului popor al Domnului.

Ai vrea să slujești alături de noi în fanfară? Dacă răspunzi afirmativ provocării noastre, atunci te așteptăm cu bucurie în rândurile fanfariştilor.

„Lăudaţi pe Domnul! Căci este frumos să lăudăm pe Dumnezeul nostru, căci este plăcut şi se cuvine să-L lăudăm” Psalmul 147:1

Fanfara numără în prezent în jur de 40 de membri pregătiţi de dirijorii Uţu Popan, Costică Pop şi David Știrb. Autorul articolului: Alina Popan