PORTRETUL SLUJITORULUI SUPRA-VEGHETOR (2 Tim. 4:5)


Write by:

Introducere

În timpul acesta când virusul ucigaș devastează națiunile lumii, când ușile bisericilor sunt închise, când membrii stau acasă fără activitate si când diavolul le dă unora de lucru în Valea Sorec iar altora în Valea Plângerii, când multi cad în Valea Sidim unde ii așteaptă fântâni de smoală, ACUMA ESTE TIMPUL ca slujitorii altarelor să fie adevărați veghetori, mai mult decât veghetori, adică supra-veghetori. In favoarea acestei idei, se poate verifica textul biblic din 2 Timotei 4:5 care apare astfel în traducerile românești ale Bibliei:

* „Iar tu priveghează întru toate” (NT Smirna, 1857);
* „Însă tu fii demn în toate împrejurările” (Trad. în limba română contemporană, 1998);
* „Dar tu să te stăpâneşti în orice condiţii” (NT modernizat, 2002);
* „Tu, însă, fii treaz în toate” (Biblia Interconfesională, 2009);
* „Tu însă fii măsurat în toate” (Biblia romano-catolică, 2013);
* „Dar tu să ai permanent discernământ” (Biblia actualizată, 2018);
* „Dar tu fii treaz în toate lucrurile” (Cornilescu revizuită, 2019).
Aceste cuvinte minunate ne conduc spre ideea principală: SLUJITORUL DOMNULUI TREBUIE SA FIE UN PĂZITOR EXCELENT, UN VEGHETOR NEOBOSIT, O STRAJĂ EXCELENTĂ A TURMEI SALE.

În ce domenii trebuie sa vegheze un slujitor în vremea aceasta? Dacă vom citi cu mare atenție epistola a 2-a către Timotei, vom descoperi că înainte de a-i recomanda lui Timotei să fie treaz în toate lucrurile, Pavel îi arată deja propriul său portret spiritual, ca un model de slujire. Acest lucru se observa clar in 2 Tim. 3:10-11. Astfel, desprindem cateva caracteristici ale slujitorului supra- sau hiper- sau extra- sau foarte- veghetor.

1. Trebuie să fim foarte veghetori în învățăturile noastre (3:10, 14-17; 4:1-4, 5)

De ce Pavel îi recomandă lui Timotei să facă lucrul unui evanghelist (4:5)? De ce Pavel îi spune: „Tu ai urmărit de aproape – în primul rând- învățătura mea” (3:10)? De ce Pavel îi amintește lui Timotei despre Scripturile pe care le cunoaște din pruncie (3:15)? De ce insistă asupra inspirației divine a Scripturilor (3:16)? De ce el spune că prin Scripturi se poate ajunge la o desăvârșire in vederea slujirii (3:17)? Deoarece vegherea in învățătură este o datorie sfântă si o cunună sfântă a fiecărui slujitor. Bătrânii noștri numeau pe astfel de oameni „bibliași”, oameni ai Bibliei. În vremuri ca acestea noi trebuie să fim oamenii Bibliei, veghetori în învățăturile noastre. Noi trebuie să avem:
– o doctrină biblică clară;
– o viață permanentă de studiu personal;
– o cunoaștere a nevoilor turmei, bazată pe studierea cazurilor biblice de „foame spirituală”;
– o cunoaștere a erorilor lumii în care trăim, pe care unii o numesc „epoca urechilor gâdilate”, epoca porcilor multi si a oilor puține, epoca în care Dumnezeu ne-a trimis nu sa gâdilăm urechile porcilor, ci sa hrănim oile. Domnul sa ne ajute!

2. Trebuie să fim foarte veghetori în purtarea noastră (3:10, 4:5)

De ce Pavel îi spune lui Timotei „rabdă suferințele”? De ce el însuși spune: „ai urmărit… purtarea mea” (3:10)? Pentru că un slujitor adevarat trebuie să se dea exemplu turmei. Și exemplul maxim nu se dă pe vreme bună ci în vremea încercării. Toate materialele de construcție pe care noi le cumpărăm nu ajung pe piață fără un certificat de calitate, bazat pe un studiu de laborator unde ele au fost supuse testelor de întindere, comprimare, rupere si presiune. Slujitorii adevarat, care are certificat de calitate din partea cerului este un slujitor incercat, un om care a dovedit prin purtarea sa că este fratele Celui Răstignit. În vremea aceasta de confuzie, când oamenii plâng în fața morții, slujitorii Domnului trebuie să aibă o purtare exemplară. Sa nu plângă, să îi întărească pe cei slabi, să ridice pe cei căzuți si sa lucreze impreuna cu Dumnezeu. Sfântul Damian când a aflat că este lepros, a urgentat lucrarea sa printre leprosi, apoi a plecat la Domnul.

3. Trebuie să fim foarte veghetori în hotărârile noastre (3:10, 4:5)

De ce Pavel îi recomandă lui Timotei să își împlinească bine slujba (4:5)? De ce el îi amintește despre „hotărârea mea” (3:10)? Pentru că un slujitor adevarat trebuie să fie tare si statornic în hotărârile sale. Un slujitor din zona Lăpușului a fost lovit de Domnul pentru că a luat o hotărâre cu biserica, apoi a calcat-o. Un slujitor adevarat trebuie să fie clar în judecățile sale, apoi hotărât în căile sale. „Urăsc pe oamenii nehotărîți”, spunea psalmistul. În vremea aceasta ochii tuturor privesc la Domnul pentru izbăvire, dar și la păstori pentru a le verifica dedicarea si hotărârile lor penteu Dumnezeu.

4. Trebuie să fim foarte veghetori în plinătatea Duhului (3:10, 4:5)

De ce Pavel îi spune lui Timotei să facă „lucrul unui evanghelist” (4:5)? Pentru că un evanghelist trebuie să fie plin de Duhul Sfânt! Asa cum a fost Stefan, primul martir creștin (Fapte 7:55), așa cum era Pavel în lucrarea sa (Fapte 13:9), așa cum ucenicii dintre neamuri erau plini de Duh (Fapte 13:52). Asa trebuie să fie un slujitor în vremea acestei plinătăți a fricii generale. De ce Pavel îi spune lui Timotei să își amintească de credința sa, de dragostea sa, de răbdarea și îndelunga lui răbdare (3:10)? Pentru că acestea sunt o parte din roada Duhului Sfânt (Gal. 5:22) și un slujitor adevarat trebuie să fie plin de Duh.

Concluzie.

Slujitorii Domnului din vremea aceasta trebuie să fie foarte veghetori, în învățăturile lor, în purtarea lor, în hotărârile lor si in viata lor de rugăciune, pentru a primi plinătatea Duhului Sfânt. Domnul sa ne ajute sa fim foarte veghetori, ca astfel să devenim SUPRAVEGHETORI ADEVARATI!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *